bio

Maj Hrovat je inženir biotehnologije, ustanovitelj podjetja Bevo in ustanovni član projekta Lokus, ki deluje na področju izobraževanja in ozaveščanja javnosti o genskem inženiringu in gensko spremenjenih organizmih. Pri 21 letih se je s sodelavcem prijavil na program Štartaj Slovenija z izdelkom Altburger™, prvim rastlinskim burgerjem pri nas, ki so ga uspešno pripeljali na police Intersparov po vsej Sloveniji. Pomladi 2019 so z ekipo inženirjev ustanovili podjetje Bevo, ki razvija nove tehnologije za trajnostno pridelavo hrane v prihodnosti.

Ugriznimo v GSO

V 21. stoletju nam metode moderne biotehnologije omogočajo brkljanje po najbolj intimnih genetskih predelih živih organizmov. Pogosto so GSO - gensko spremenjeni organizmi na slabem glasu in se povezujejo s frankenstein-tehnologijami, ki nas bodo pogubile in velikimi zlobnimi korporacijami, ki nas namerno zastrupljajo. Resnica je, da tehnologija genskega inženiringa sama po sebi ni slaba. Kot vsaka tehnologija - je orodje, ki pa ga lahko uporabljamo za različne namene. V hrani pri nas GSO še nimamo, prihodnost pa obljublja spremembe in čudesa tudi na tem področju.

Kaj so GSO? Kaj je res in kaj ni o GSO? Kje bomo tehnologijo lahko videli v vsakodnevnem življenju in kaj to za nas pomeni? Kako potrošnik razume in razmišlja o GSO? Kakšne so priložnosti in ovire na poti do tega, da lahko vsi jemo gensko spremenjeno kosilo?

Vse to in še več … se bo razkrilo v tem predavanju.